Bip Bielsko
Menu
- Strona główna
- Status prawny
- Regulamin organizacyjny
- Struktura
- Przedmiot działalności i kompetencje
• kontrola zarządcza
- Aktualności i komunikaty
• ASF
• Druki dla Lekarzy weterynarii
- Zamówienia publiczne
• Archiwum
- Sposoby przyjmowania i załatwiania spraw
- Rejestry i ewidencje
• Lecznice w powiecie bielskim
• Obwody Badania Zwierząt Rzeźnych i Mięsa
• Nadzorowane podmioty
- Praca
- Mapa strony
- Redakcja BIP
- Rejestr zmian
- Podstawa prawna działania inspektoratu
- Majątek i finansowanie
- Projektowanie aktów normatywnych
- Kontakt
- Instrukcja obsługi BIP
- Druki do pobrania
- ePUAP
- Przydatne linki
- Statystyki
Kontakt
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Bielsku Białej ul. Karpacka 76
43-316 Bielsko Biała

tel. 033 49 60 180
fax 033 49 60 187
AKTUALNOśCI I KOMUNIKATY

  szczepienie lisów

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bielsku-Białej informuje, że:

na terenie województwa małopolskiego i śląskiego zostanie przeprowadzona akcja szczepienia lisów wolno żyjących przeciwko wściekliźnie w natępujących terminach:

21-30 września 2017 - woj.  małopolskie

13 - 22 września 2017r. - woj. śląskie

Poniżej informacje w tej sprawie.

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

województow śląskie

województwo małopolskie

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2017-09-18
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2017-04-10
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  informacje na temat sprzedaży bezpośredniej

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1350376005.gif

SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA - INFORMACJE

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2017-02-15
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2017-02-15
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  FIRMY UTYLIZACYJNE

WYKAZ

firm utylizacyjnych realizujących usługi zbioru, transportu i unieszkodliwiania padłych zwierząt gospodarskich

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

Numery telefonów

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2017-02-03
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2017-02-03
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  ASF

WARTO OBEJRZEĆ !!!!!

Afrykański pomór świń - zasady ochrony świń przed chorobą

FILM

https://www.youtube.com/watch?v=F-MMSD7CCC4&feature=em-share_video_user

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-10-14
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-10-14
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

 

apel GLW w sprawie postępowania w związku z wystąpieniem ognisk ASF

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

 

Komunikat dotyczący zakupu świń na targowisku w gminie SOKOŁY

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-08-23
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-08-23
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  ograniczenia w przywozie produktów

Informacje o ograniczeniach w przywozie produktów pochodzenia zwierzęcego z krajów trzecich w bagażu osobistym są dostępne na poniżej podanych stronbach internetowych:

http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=szczegoly&m_id=33&kat_id=2990

 

http://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports/index_en.htm

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-08-01
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-08-01
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  nowe wytyczne MLO

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gifNOWE  WYTYCZNE  GŁÓWNEGO  LEKARZA  WETERYNARII

DLA  PROWADZENIA PRODUKCJI  W  RAMACH  DZIAŁALNOŚCI  

Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej (MLO)

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-06-07
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-06-07
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  BUŁGARIA !!!!!! obowiązek rejestracji w punkcie kontroli

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

transport zwierząt

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-04-26
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-04-26
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  TU !!!! znajdziesz numery telefonów do firm utylizacyjnych

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

przydatne INFORMACJE dot. utylizacji

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-04-15
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-04-15
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  UWAGA !!!!!!!!

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

obowiązek zgłaszania przemieszczeń trzody chlewnej

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2016-04-14
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2016-04-14
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  informacja dla hodowców i lekarzy weterynarii

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gif

iinformacja dotycząca zakazu szcepienia świń przeciwko chorobie Aujeszkyego

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2015-09-10
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2015-09-10
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  dokumenty handlowe

od dnia 01.10.2014r.

obowiązują nowe wzory dokumentu handlowego stosowanego przy przewozie, wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych.

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gifKAT 1

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gifKAT 2

http://bip.neomanager.pl/datadir/img/bip_1369659733.gifKAT 3

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2014-09-19
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2014-09-19
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Ulotki dotyczące ASF

INFO dla hodowców

INFO dla myśliwych i leśników

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2014-07-24
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2014-07-24
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Materiały szkoleniowe ASF dla lekarzy weterynarii

ASF-materiały szkoleniowe dla lekarzy wet

ASF-materiały szkoleniowe dla lekarzy wet II

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2014-03-09
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2014-03-09
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  przemieszczanie zwierząt domowych w celach niehandlowych

Rozporządzenie UE dotyczące przemieszczania zwierząt domowych

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2014-01-20
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2014-01-20
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  KOMUNIKAT !!! Głównego Lekarza Weterynarii

BAZA-danych numerów identyfikacyjnych

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-12-18
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-12-18
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Wytyczne w sprawie sprzedaży żywych ryb

sprzedaż detaliczna żywych ryb

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-11-25
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-11-25
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  UBÓJ Z KONIECZNOŚCI

Ubój z konieczności

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-10-04
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-10-04
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Informacja dla hodowców trzody chlewnej

UWAGA !!!! Afrykański pomór świń

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-09-30
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-08-27
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Afrykański pomór świń na Białorusi

Rozporządzenie Wojewody Podlaskiego


Rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego


Rozporządzenie Wojewody Lubelskiego

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-08-16
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-08-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  pomoc rannym zwierzętom

weterynaryjna pomoc rannym zwierzętom

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-08-05
  opracował Inspektorat BIP dnia 2013-08-05
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  afrykański pomór świń

BIAŁORUŚ afrykański pomór świń

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-06-24
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-06-24
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  REJESTRACJA I IDENTYFIKACJA KONIOWATYCH

identyfikacja i rajestracja koniowatych

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-05-29
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-05-29
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Wysyłka towarów na Słowację

                          pismo PLW

                          ustawa

  udostępnił Inspektorat BIP dnia 2013-05-27
  opracował Danuta Bartkowska dnia 2013-05-27
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  OCHRONA PSZCZÓŁ
OCHRONA PSZCZÓŁ
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2013-04-19
  opracował Inspektorat BIP dnia 2013-04-19
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  informacja na temat wirusa schmallenberg
informacja na temat wirusa schmallenberg
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  nielegalne stosowanie mączek mięsno-kostnych
nielegalne stosowanie mączek mięsno-kostnych
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  podziękowanie
podziękowanie
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2013-01-07
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  informacja o uboju zwierząt w gospodarstwie
informacja o uboju zwierząt w gospodarstwie
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  informacja o obowiązku zgłaszania padnięć zwierząt
informacja o obowiązku zgłaszania padnięć zwierząt
  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Przypomnienie o rejestracji wszystkich podmiotów działających na rynku pasz

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje i przypomina, że zgodnie z obowiązującymi przepisami Rozporządzenia Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającym wymagania dotyczące higieny pasz od dnia 1 stycznia 2006 r. powinny zostać zarejestrowane wszystkie podmioty działające na rynku pasz.

Prowadzenie działalności w roku 2006 i latach następnych w zakresie produkcji, przetwarzania, przechowywania, transportu lub dystrybucji pasz wymaga zgłoszenia do dnia 1 stycznia 2006 r. do powiatowego lekarza weterynarii , właściwego ze względu na miejsce jej prowadzenia

Obowiązek zgłoszenia do powiatowego lekarza weterynarii dotyczy również rolników indywidualnych wytwarzających produkty, które mogą być wykorzystywane w żywieniu zwierząt, w tym m. innymi producentów zbóż, okopowych, strączkowych i innych roślin, a także producentów mleka.

Obowiązek rejestracji nie dotyczy jedynie tych producentów, którzy wyprodukowane przez siebie pasze zużywają wyłącznie do żywienia zwierząt, od których produkty wykorzystują we własnym gospodarstwie lub dostarczają wyprodukowane przez siebie pasze do innych gospodarstw, które zużyją je do żywienia takich zwierząt.

Rolniku! Nie zwlekaj i przekaż wypełnione zgłoszenie do właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Komunikat MRiRW w sprawie paszportów dla psów i kotów

W związku z wejściem w życie z dniem 1 października br. rozporządzenia nr 998/2003/WE z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie wymogów dotyczących zdrowia zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych o charakterze niehandlowym i zmieniającego dyrektywę Rady 92/65/EWG (Dz. Urz. WE L 046 z 13.06.2003 r.) oraz koniecznością wydawania paszportów dla zwierząt towarzyszących podróżnym sekretarz stanu w MRiRW Jerzy Pilarczyk upoważnił Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną do wydrukowania paszportów i zaopatrzenia w te druki, za pośrednictwem okręgowych izb lekarsko-weterynaryjnych, lekarzy weterynarii, którzy będą wydawali paszporty.

Druki paszportów będą dostępne, we wskazanych przez Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną lecznicach dla zwierząt, od dnia 4 października br. Osoby ubiegające się o wydanie paszportu dla zwierząt towarzyszących będą mogły uzyskać informacje o miejscach wydawania paszportów w okręgowych izbach lekarsko-weterynaryjnych oraz powiatowych inspektoratach weterynarii.

Ponadto informacje o lecznicach, w których będą wydawane paszporty dla psów, kotów i fretek będą zamieszczone na stronach internetowych Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii

  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


  Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii dla rolników utrzymujących drób w związku z zagrożeniem ptasią grypą

UWAGA:

Na bieżąco aktualizowane informacje na temat wysoce zjadliwej grypy ptaków - ptasiej grypy znajdują się na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Informacje na temat grypy Głównego Inspektora Sanitarnego.

 Główny Lekarz Weterynarii, biorąc pod uwagę konieczność wprowadzenia działań zapobiegawczych, mających na celu ochronę zdrowia ludzi i zwierząt, związaną z zagrożeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków oraz ograniczenie bardzo dużych strat ekonomicznych spowodowanych ewentualnym wybuchem choroby, przedstawia zalecenia umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby.
Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są ptaki wolnożyjące, będące bezobjawowymi nosicielami ptasiej grypy.

 Objawy kliniczne ptasiej grypy u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności  od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.

Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to:

  • depresja;
  • gwałtowny spadek /utrata produkcji jaj i miękkie skorupy jaj;
  • objawy nerwowe;
  • zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
  • silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie;
  • duszność;
  • biegunka.

 Padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100 %. Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego ( z reguły łagodne), depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek. Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt (woda do picia) z migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym.
Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, sprzęt, środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ogrywa człowiek. Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia.

Główne zalecenia Inspekcji Weterynaryjnej:

  • izolacja drobiu od czynników zewnętrznych - przetrzymywanie ptaków w zamknięciu,
  • ograniczenie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem,
  • szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą  do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków w celu ograniczenia dostępu do nich dzikich ptaków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek) oraz
  • dla uniknięcia przyciągania dzikiego ptactwa - nie poić i karmić drobiu na zewnątrz pomieszczeń -uniemożliwienie przemieszczania się osób oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt, a obiektami w których bytuje drób
  • ograniczenie liczby osób obsługujących fermy do koniecznego minimum wraz ze sprawdzeniem czy osoby te nie utrzymują drobiu we własnych zagrodach;
  • rozłożenie przed wejściem do budynku fermy drobiu mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym,
  • założenie śluz dezynfekcyjnych w wejściach do budynków fermy drobiu
  • zakaz wjazdu pojazdów na teren fermy poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny,
  • obowiązkowa dezynfekcja pojazdów wjeżdżających
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren fermy
  • konieczność używania odzieży ochronnej przez wszystkie osoby znajdujące się na terenie fermy po wcześniejszym pozostawieniu odzieży własnej w szatni
  • konieczność przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektu w którym utrzymuje się drób
  • osoby bezpośrednio stykające się z drobiem na fermach nie powinny mieć kontaktu z innym ptactwem np. gołębiami
  • wskazane jest zaopatrzenie pracowników branży drobiarskiej i lekarzy weterynarii w leki przeciw wirusowe oraz przeprowadzanie szczepień u ludzi.

  Nie przestrzeganie wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia ptasią grypą a co za tym idzie większe straty ekonomiczne powodowane szerzeniem się choroby wśród ptaków tj:

  • zamknięcia granic państw dla towarów z Polski co spowoduje spadek eksportu i handlu drobiem i produktami pochodzącymi od drobiu
  • utrata miejsc pracy
  • co najmniej 3 miesięczne wyłączenie obiektów gospodarskich z produkcji drobiu od wygaszenia ostatniego ogniska choroby
  • trudności w odbudowie pogłowia drobiu po wybiciu stad reprodukcyjnych
  • straty ekonomiczne ludności związane z ograniczeniami w ruchu i przemieszczaniu się ludzi i zwierząt
  • bankructwo producentów drobiu, właścicieli ubojni i przetwórni drobiu.

 Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni. W kale przeżywa przez co najmniej 35 dni w temp. 4 stopnie Celsjusza , a w kurzu kurnika prze 2 tyg. po usunięciu ptaków. W wodzie (stawy, jeziora) zachowuje zakaźność do 4 dni przy temp. 22 stopnie Celsjusza i ponad 30 dni przy temp. 0 stopni. Wirus wykrywano w tuszkach padłych ptaków dzikich po 23 dniach w temp. 40 stopni.

 W tuszkach drobiu przechowywanych w temp. pokojowej wirusy grypy przeżywały tylko kilka dni, natomiast w temp. lodówki - do 23 dni.

 Wirus może utrzymywać się w drobiowych produktach mięsnych. Niszczy go obróbka termiczna. Lipidowa otoczka powoduje, iż wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, włączając detergenty.

 Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, iż nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów ptasią grypą poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.

 Wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką do ubojni mają być obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii wystawiającego świadectwo zdrowia, a następnie podlegają badaniu przed i poubojowemu w ubojniach drobiu.

  udostępnił Danuta Bartkowska dnia 2012-10-16
  opracował PIW Bielsko-Biała dnia 2012-10-16
inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


Dostępne podkategorie w obrębie tej kategorii
  1. ASF
  2. Druki dla Lekarzy weterynarii
Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra